Хочу розпочати публікацію рецептів із одного з моїх справді улюблених. Називається він – Банановий хліб. Але додам, що випічка зазнала змін під час  експериментів із складниками. І тепер вона без глютену та без казеїну (БГБК).

Спершу я вважала його кексом. Для мене солодкого хліба не буває. Але мінімізувавши солодкість, я дійсно сприймаю тепер його таким продуктом. При чому мені не хочеться хліб з’їсти за один раз всю порцію. Достатньо відрізати 1-2 шматочка до чаю і цього вистачить, щоб відчути ситність.

Як приготувати банановий хліб

Весь процес складається із двох частин: змішуємо сухі складники в одній мисці, та всі інші – у другій за допомогою блендера.

Необхідні продукти

  • 3 спілі банани
  • 75 г. розтопленого кокосового масла
  • 1 ч.л. меду
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. очищеної соди
  • щипта солі
  • 1,5 склянки (у мене вийшло 160 г.) гречаного борошна.

банановий хліб із житнього борошна

  1. В одній посудині змішуємо сухі складники: 160 г. гречаного борошна, 1 ч.л. очищеної соди та щипту солі.
  2. В другу миску (або відразу у чашу блендера) кладемо очищені та порізані на шматочки 3 банани.
  3. До бананів додаємо розтоплене кокосове масло (75 г), 1 ч.л. меду та 1 яйце. Все змішуємо.
  4. Всипаємо суміш із сухих складників у другу миску, де знаходиться вологе тісто. Все перемішуємо ложкою.
  5. Підігріваємо духовку на 170 градусів.
  6. Форму для випікання змащуємо олією (я зазвичай використовую оливкову) та виливаємо тісто.
  7. Випікати будемо 50 хв.

бгбк випічка банановий кекс

Мої замітки

  1. В оригінальному рецепті радили банани розім’яти виделкою та нею ж змішати всі компоненти. Тобто міксер, чи блендер непотрібний. Особисто я робила на два способи. На попереньому фото як раз показано, коли змішувала без блендера. Там досить добре видно шматочки бананів у хлібі. Але мені більше прийшла до смаку однорідна консистенція випічки. Вирішуйте самі як вам смакуватиме.
  2. Я люблю експерементувати з рецептами. Тому була спроба використи ще пшеничне та житнє борошно. У першому варіанті вийшов дійсно як смачний кекс. При темному житньому борошні випічка мала хлібний присмак, незважаючи на те, що була солодка. Всередині не було пухкості, як попередній раз. Скоріше було схоже на трохи вологу основу. Але вцілому було смачно.
  3. Гречане борошно має багато своїх переваг. Та про це розповім не у сьогоднішній публікації.
  4. Пишуть, що яйце та розтоплене масло мають бути кімнатної температури. Якщо чесно, то у мене тільки один раз на це вистачало часу. Але різниці у смаку я не відчула.
  5. Кокосове масло замінюється на вершкове у пропорції 1:1. Тобто, якщо не критична наявність казеїну у випічці, то можна використати 75 г. розтопленого вершкового масла.

безглютеновий і без казеїновий банановий хліб

Кокосове масло (або олія)

Не раз чула про нього раніше, але тільки тепер почала використовувати під час готування їжі. Розкажу трішки більше, але не інформацію про корисні властивості. Скоріше це буде основне, що потрібно знати. А публікацій типу “50 корисних властивостей кокосової олії” в Інтернеті є бізліч.

  1. У рецептах вершкове масло замінюють на кокосове у відношенні 1:1. Тобто якщо вказано: додати 100 г. вершкового масла, то можна використати таку саму кількість кокосового.
  2. Те, що відрізняє її від інших рослинних олій – це консистенція. При кімнатній температурі – стає м’якою. Але після невеликого нагрівання – перетворюється на прозору рідину.
  3. Відсутня необхідність зберігати в холодильнику, оскільки вона не розсипається і не псується.
  4. Краще обирати нерафіноване (холодне пресоване масло) – воно містить найцінніші поживні речовини для організму. Може використовуватися для намазування на хліб, випічки, додавання до страв та смаження.
  5. Рафінований продукт ідеальний для смаження і не змінює смак страв.
  6. Кокосова олія не горить. У той час як інші жири розпадаються під впливом високих температур на шкідливі та канцерогенні речовини, вона зберігає свої властивості.
  7. Завдяки збільшенню енергетичних запасів організму вона стимулює обмін речовин, що призводить до швидшого спалювання калорій.
  8. Легко перетравлюється і засвоюється організмом.
  9. Зменшує апетит – вона дуже жирна і насичена.

рецепт бананового хліба

Насправді виходить дуже смачна альтернатива магазинним солодощам. Гарно йде на сніданок із запашним гарячим чаєм. Рекомендую спробувати не тільки тим, хто знаходиться на БГБК-дієті.

*** При повному або частковому передрукуванню матеріалів активний лінк на блог www.club.a-ideas.com.ua обов’язковий.